سرمایه اجتماعی؛ پتانسیل‌ها و چالش‌ها

نشست تخصصی «معنا و مبنای سرمایه اجتماعی» روز سه‌شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۱ با حضور استادان و صاحبنظران این حوزه از سوی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، با همکاری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و مرکز تحقیقات و برنامه‌ریزی شهر تهران برگزار شد. بهاره آروین که به‌عنوان سخنران مدعو در پنل اول این نشست حضور داشت، ضمن تأکید بر استفاده از شاخص‌های بومی برای سنجش سرمایه اجتماعی،‌ با ناکافی دانستن بعد ذهنی، بعد رفتاری را یکی از ابعاد مهم سرمایه اجتماعی دانست که باید برای سنجش صحیح و دقیق این مفهوم به آن توجه کافی داشت. فایل صوتی این سخنرانی را می‌توانید در آپارات بشنوید.

بیشتر بخوانید
پیامدها و آینده اعتراضات

به دنبال اعتراضاتی که در مهرماه ۱۴۰۰ در ایران شکل گرفت، انجمن جامعه‌شناسی ایران بر آن شد تا به‌منظور کندوکاو پیرامون علل و نتایج این اعتراضات، نشست‌هایی را با حضور اساتید دانشگاه و صاحبنظران برگزار کند. این سلسله نشست‌ها که تحت عنوان «اعتراضات ۱۴۰۱؛ ماهیت، چیستی و کارکردها» برگزار می‌شد، در سومین جلسه با عنوان «پیامدها و آینده اعتراضات» در تاریخ ۹ آذر ۱۴۰۱ میزبان مقصود فراستخواه، نعمت‌الله فاضلی، بهاره آروین و فهیمه بهرامی بود. متن زیر خلاصه سخنرانی بهاره آروین در این نشست می‌باشد. فایل صوتی کامل را می‌توانید در آپارات بشنوید.
بیشتر بخوانید
تحلیل وقایع مهرماه ۱۴۰۱

یازدهمین نشست از سلسله گفت‌وگوهای انتقادی درباب علوم انسانی با عنوان «ارغنون خرد»، چهارم آبان ۱۴۰۱ با حضور جمعی از اساتید جامعه‌شناسی و علوم سیاسی در محل مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار شد. در این نشست که بهاره آروین، سید‌عبدالامیر نبوی، رضا غلامی، لیلا فلاحتی و سیدمهدی ناظمی به عنوان مهمان حضور داشتند و میزبانی آن را محمدجواد ادبی به عهده داشت، چهار سؤال اصلی پیش روی اساتید قرار گرفت. در متن زیر بخشی از پاسخ‌های بهاره آروین به پرسش‌های یادشده را از نظر می‌گذرانید. بخش‌هایی از این نشست را نیز می‌توانید در آپارات تماشا کنید.

 

 

بیشتر بخوانید
هویت نسلی و طبقاتی اعتراضات ١۴٠١

پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی در ادامه سلسله نشست‌های واکاوی وقایع اخیر کشور، سومین نشست خود را در روز ۲۵ مهر ۱۴۰۱ برگزار کرد. در این نشست که با حضور بهاره آروین، سجاد صفارهرندی، رضا صمیم و سینا کلهر در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد، دو پرسش اساسی مورد کندوکاو قرار گرفت: ١. آیا اعتراضات اخیر هویت نسلی دارد؟ ٢. آیا این اعتراضات خاستگاه طبقاتی دارد؟

بیشتر بخوانید
ایجاد شفافیت: راهکار اصلی مبارزه با فساد ساختاری

روز یکشنبه ۴ مهر ۱۴۰۰ نشستی با عنوان «مبارزه سیستماتیک با فساد» از سوی کارگروه مبارزه با فساد و تبعیض بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر با حضور میلاد گودرزی، روزنامه‌نگار و پژوهشگر حوزه فساد و احسان پرنیان، عضو بخش مبارزه با فساد مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد. بهاره آروین که به‌صورت آنلاین در این نشست حضور داشت، ضمن اشاره به فقدان ساختاری مشخص برای مبارزه با فرایندهای فسادزا، تنها راه‌حل این مشکل را ایجاد شفافیت حداکثری و حذف فرایندهای فراوان نظارتی دانست که خود بعضاً زمینه‌ساز فساد بیشتر هستند. وی در ادامه ضمن ابراز نگرانی نسبت به کاهش شدید اعتماد عمومی در کشور، بر ضرورت مطالبه‌گری شفافیت توسط جامعه‌ مدنی و رسانه‌ها تأکید کرد. برای دسترسی به فایل تصویری این برنامه می‌توانید به سایت آپارات مراجعه کنید. 

بیشتر بخوانید