میزگرد روزنامه ایران با حضور بهاره آروین و فاطمه قاسمپور درباره نظام حکمرانی و مسأله زنان
روزنامه ایران در پاییز ۱۴۰۱ سلسله نشستهایی با عنوان «نظام حکمرانی و مسأله زنان» با حضور اساتید دانشگاه، صاحبنظران و مسئولان برگزار کرد. متنی که در پی میآید مربوط به سومین نشست از این مجموعه است که به گفتوگو با بهاره آروین عضو هیأت علمی گروه جامعهشناسی دانشگاه تربیت مدرس و فاطمه قاسمزاده رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی اختصاص یافت.
آیا از ابتدای انقلاب اسلامی مسأله زن مهم بوده و درباره آن ایدههای مشخصی وجود داشته است؟
بهاره آروین: ایده مرکزی زن در انقلاب اسلامی و تحولی را که در سالهای بعد پیدا کرد میتوان در صحبتهای رهبران و فعالان انقلاب، تصاویر رسانههای رسمی، دستورالعملها و بخشنامهها در اوایل انقلاب و… جستوجو کرد. هرکدام از این موارد پاسخهای متفاوتی میتوانند داشته باشند. زیرا بهصورت رسمی در کتابهای درسی، رسانههای رسمی و… ایدههای مختلفی از نقش زنان دیده میشود که همسو نبوده و تصویر یکپارچه و منسجمی از نقش زن در جامعه ارائه نمیدهند؛ در یک جا بخشی از نقش زن پررنگ و همان نقش در جای دیگری کم رنگ است و در عین تکثر تصویر زن، در بعضی مواقع به کل حذف میشود و اتفاقاً رسانههای رقیب این تصاویر حذف شده را نشان میدهند. البته این ناهمسویی ظرفیت مطالبهگری حقوق زنان را ایجاد میکند و بنده از این تکثر استقبال میکنم.
درعین حال تصویر خلق شده از زن در انقلاب اسلامی را باید در پرتو سنت فرهنگی که در کشور جاری بوده دید. در این سنت فرهنگی یک فرودستی مثل خیلی از جوامع میتوان دید. در سالیان اخیر انتقادهایی از سوی زنان نسبت به فرودستی زن در قانون مدنی بخصوص در حوزه خصوصی در خانواده دیده میشود؛ مانند قانون دیه و ارث و حضانت فرزند. این قوانین، جزو قانون مدنی هستند که در سال ۱۳۰۷ تصویب شده، این سنت فرهنگی که قانون مدنی بر اساس آن بنا شده در سینمای پیش از انقلاب هم دیده میشود. زنان در فیلمهای پرمخاطب آن زمان هم نقش محوری ندارند و بیشتر در شکل ابژه جنسی بازنمایی میشدند. انقلاب اسلامی تحولی انقلابی در این سنت فرهنگی ایجاد کرد از جمله اینکه زنان را وارد عرصه عمومی کرد. در زمان قدیم حضور زنان در عرصه عمومی مانند دانشگاه، تلویزیون و… برای بسیاری اقشار سنتی مورد قبول واقع نبود ولی انقلاب اسلامی بهصورت خواسته یا ناخواسته تصویری از زن مبارز در عرصه عمومی خلق کرد و این زنان در برابر سنت فرهنگی رایج قد علم کردند.
بیشتر بخوانید