عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه بهجز مسیرهای تندرو در سایر خیابانهای شهر ضرورتی برای حفظ پلهای عابر وجود ندارد، تاکید کرد: نردهکشی مقابل خطکشیهای عابر پیاده و اجبار افراد به استفاده از پل عابر باعث میشود شهروندان برای گذر از عرض خیابانها دچار استیصال شوند؛ چراکه بعضا فاصله تا پلهای عابر زیاد است. بنابراین بهتر است در خیابانهای کمتردد خط عابر جایگزین پل عابر شود.
بهاره آروین در دویست و نود و پنجمین جلسه علنی شورای شهر تهران در جریان بررسی طرح «الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه عبور ایمن شهروندان از پلهای عابر پیاده شهر» در موافقت با پیشنهاد شهربانو امانی مبنی بر حذف پلهای عابر شهر تهران بهجز پلهای واقع در مسیرهای تندرو گفت: در تهران نسبت به سایر کلانشهرها تعداد زیادی پل عابر پیاده وجود دارد؛ این در حالی است که تعدد پلهای عابر به معنای اولویت دادن به خودرو در شهر است؛ چون عابران را ناگزیر میکند مسیرشان را تغییر دهند تا خودروها بتوانند روانتر حرکت کنند.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: در بسیاری از خیابانهای شهر که دو طرف آنها مسکونی است و سرعت خودروها نیز اندک است، چنین ضرورتی وجود ندارد اما عابران مجبورند به جای گذر از خط عابر، از طریق پل عابر عرض خیابان را طی کنند. مثلا در محدوده خیابان دماوند تمام خط کشیهای عابر پیاده را بستهاند و افراد برای گذر از خیابان مستاصل شدهاند. چون فاصله با پل عابر هم خیلی زیاد است.
وی اضافه کرد: مثال دیگر خیابان کریم خان زند است که وقتی افراد میخواهند از یک سمت آن به سمت دیگر رفته و به ابتدای خیابان قائممقام فراهانی برسند، باید حداقل سی دقیقه پیادهروی کنند. این در حالی است که خطکشی عابر پیاده هنوز در خیابان کریم خان زند موجود است اما با نردهکشی مانع عبور شهروندان از خیابان شدهاند.
آروین با اشاره به اینکه اولویت دادن به پیادهمحوری و حفظ فضای عمومی خیابان هدف اصلی این پیشنهاد است، اظهار کرد: پیشنهاد این است که پلهای عابر سطح شهر تهران به جز پلهای واقع در مسیرهای تندرو حذف شوند و خطوط عابر جایگزین آنها شود. این کار در آزادراهی مثل همت امکانپذیر نیست اما در خیابانهایی که دو لاین مسیر دارند و سرعت خودروها هم در آنها زیاد نیست، بهتر است به جای پل عابر خطکشیهای عابر پیاده را حفظ کنیم.

نردهکشی مقابل خطکشیهای عابر پیاده شهروندان را مستاصل میکند

سازمانها و شرکتهای تابعه، راهدرروی شهرداری تهران برای تخلف و فساد
عضو شورای شهر تهران با اشاره به فسادی که در دورههای گذشته شهرداری تهران شکل گرفته است، گفت: از آنجا که شهرداری تهران به عنوان یک نهاد عمومیزیر ذرهبین بود، سازمانها و واحدهای تابعه، راهدررویی بودند که بعضا به عنوان راهکاری برای انجام تخلف و فساد تاسیس شدند.
بهاره آروین با حضور در جلسهای در شبکه اجتماعی کلابهاوس با موضوع «شفافیت و شهرداری شیشهای» اظهار داشت: شاید یکی از مهمترین دلایل موفقیت ایده شفافیت در دوره پنجم مدیریت شهری، اجماعی بود که بر سر رویکرد شفافیت و مصادیق آن در میان اعضای شورا و بعد عالیترین مقامات شهرداری تهران وجود داشت. خوشبختانه هر سه شهردار منتخب شورای شهر پنجم با ایده شفافیت همدل بودند. ممکن است افراد با وجود همدلی که به شفافیت نشان میدهند چندان پیگیر آن نباشند اما شفافیت بحثی است که کسی نمیتواند به صورت عیان با آن مخالفت کند.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل این موفقیت نسبی تمرکز روی موضوع شفافیت بود، گفت: نماینده مردم در نهادهای انتخابی قدرت زیادی دارد تا روی یک موضوع تمرکز کند و خواستهاش از مدیر اجرایی همان یک چیز باشد. شفافیت خواسته ما از شهردار تهران بود.
وی افزود: اینکه جریان اصلاحطلبی در ابتدای دوره، شعار شفافیت را داده بود هم در تحقق این ایده تاثیرگذار بود. بنابراین باید شعارها را جدی گرفت؛ چراکه بدنه نخبگی هر جریان شعارها را پیگیری میکند و این شوخیبردار نیست. باید از نمایندگان خود وعده سنجشپذیر بخواهیم و پیگیر آنها باشیم.
نهادهای انتخابی، بهترین گزینه برای خنثیسازی اقدامات گروههایی که در عدم شفافیت ذینفع هستند
آروین در بخش بعدی سخنان خود درخصوص مقاومتها و چالشهایی که در مسیر شفافیت وجود داشت، بیان کرد: عمدهترین مسالهای که در مسیر شفافیت داشتیم هراس بروکراتیک بود که برخی معتقد بودند اگر اطلاعات را روی وبسایت شفاف منتشر کنیم سازمانهای نظارتی به ما اعتراض خواهند کرد. مثلا در حوزه املاک که هنوز شفاف نشده یکی از استدلالها این بود که با انتشار اطلاعات، املاک شهرداری تهران دیگر قابل مدیریت نخواهند بود و طلبکاران املاک شهرداری را تصاحب خواهند کرد. این یک مانع فردی نیست؛ بلکه مانعی سیستماتیک است. خوشبختانه با اقداماتی که شهرداری تهران در مسیر شفافیت انجام داد، اکنون دیگر آن ترس بوروکراتیک در سازمانهای دیگر ریخته است.
بیشتر بخوانید
شفافیتی که به کاهش فساد ختم میشود
یادداشت بهاره آروین در روزنامه اعتماد
اصلیترین دستاورد شورای پنجم دفاع از منافع عموم شهروندان تهرانی بود که با ایجاد چند زیرساخت مهم در مجموعه مدیریت شهری محقق شد. مهمترین زیرساختی که شورای پنجم ایجاد کرد شفافیت بود که به جلوگیری از هدررفت منابع شهر کمک کرد. شفافیت تصمیمات و اقداماتی را که ممکن بود به نفع گروههای ذینفع گرفته شود و به ضرر منفعت عمومی باشد به حداقل رساند. به عنوان مثال یکی از مصادیق شفافیت که در شورای شهر تحقق یافت این بود که در طول چهار سال هیچیک از جلسات صحن به صورت غیرعلنی برگزار نشد. بهعلاوه در این چهار سال آرای اعضای شورای شهر شفاف بود و تمام جلسات بهصورت زنده در سایت شورا و شبکههای اجتماعی پخش میشدند؛ این در حالی است که طی دورههای گذشته در جلسات غیرعلنی بعضا تصمیمات مهمی گرفته میشد که تنها منفعت برخی افراد و گروهها را محقق میساخت. دستاوردهای شفافیت در مجموعه مدیریت شهری به حفظ منافع و حقوق عمومی کمک کرد. به عنوان مثال برای حفظ باغات مصوبه برجباغها در شورا لغو شد؛ این فرآیند برخلاف دورههای قبلی مدیریت شهری بود که باغات شهر در جلسات غیرعلنی آنها از بین رفت.
شفافیت در شورا را از کجا آغاز کنیم و چطور ادامه دهیم؟
روز دوشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۰، اندیشکدهٔ شفافیت برای ایران با همکاری سمن جهد، وبیناری را با عنوان «بررسی مسیر تحقق شفافیت در شوراهای اسلامی و شهرداریهای کشور» برگزار کرد. در این جلسه بهاره آروین به بیان تجربیات خود در مسیر تلاشها و اقدامات انجام شده برای تحقق شفافیت در شورا و شهرداری تهران در دوره پنجم پرداخته و به پرسشهای منتخبین شوراهای کشور در دوره ششم و فعالان مدنی در این موضوع پاسخ داد.