تشکیلات راه‌حل مسأله فساد نیست

فرارو: داشبورد جامع اطلاعات اقتصادی ایران یکی از سامانه‌های «رصدخانه اقتصاد ایران» است که اخیراً در وزارت اقتصاد افتتاح شد. این سامانه قرار است با یکپارچه‌سازی داده‌ها، امکان رصد دقیق و به‌روز اطلاعات اقتصادی کشور را فراهم آورد. افتتاح این سامانه در شرایطی انجام شد که اخیراْ پرونده فساد ۳.۴ میلیارد دلاری شرکت چای دبش مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس این پرونده، شرکت چای دبش، مبلغ قابل توجهی، ارز نیمایی برای واردات و بسته‌بندی چای درجه‌یک هندی دریافت کرده بود، اما چای بی‌کیفیتی را از آفریقا وارد کرد. بر اساس گفته‌های رئیس سازمان بازرسی کشور، در موضوع تخصیص ارز نیز شائبه وجود داشت.
یکی از مشکلات دیرینه در اقتصاد کشور ما را می‌توان دو نرخی بودن ارز دانست. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند، اگر در شرایط فعلی بدون هیچ برنامه حمایتی ارز دولتی حذف شود، این تصمیم، می‌تواند منجر به افزایش گرانی شود، مگر اینکه این اقدام با سیاست‌های حمایتی جایگزین همراه شود. ارزی که با نرخ پایین‌تر داده می‌شود عمدتاْ برای کالا‌های اساسی از جمله روغن، نهاده‌های دامی و دارو است. اگرچه پرداخت ارز دولتی در حال انجام است، اما طی چند سال اخیر بیشتر کالا‌های اساسی افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند.
با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این‌که، آیا اساساْ برای جلوگیری از فساد در بوروکراسی باید بوروکراسی جدید ایجاد کرد و مشکل بوروکراسی در مبحث اعطای ارز چگونه باعث فساد شده است؟ بهاره آروین، جامعه‌شناس و استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تربیت مدرس به پرسش‌های فرارو در این خصوص پاسخ داده است:

بیشتر بخوانید
گفت‌وگو با دیدارنیوز

چندی پیش بهاره آروین به‌عنوان میهمان در دیدارنیوز حضور یافت و به سؤالات این رسانه خبری در مورد جایگاه زنان و نقش آنان در تحولات فرهنگی و اجتماعی پاسخ گفت. این گفت‌وگو را می‌توانید در آپارات تماشا کنید.

بیشتر بخوانید
جامعه‌گردی با بهاره آروین

«جامعه‌گردی» روایتی تحلیلی و آشنایی‌زدایانه از موضوعات فرهنگی و اجتماعی متناسب با فهم عموم افراد جامعه است. این مجموعه مستند، در محیطی مرتبط با موضوع هر قسمت،‌ با محوریت یک راوی، با طرح مسئله، آغاز می‌شود. سپس برای روشن شدن ابعاد موضوع، راوی با کارشناس متخصص آن حوزه همراه شده و وارد میدان تحقیق می‌شوند و به‌ گفت‌وگو و واکاوی موضوع می‌پردازند. حضور متخصصان و راوی در میدان‌های مختلف کنش اجتماعی (مثل بازار، استادیوم، کافی شاپ، محلات، مترو،‌ پاساژ و…) از ویژگی‌های اصلی این مجموعه مستند است. این برنامه که از شبکه چهارم سیما پخش می‌شود در هفته جاری میزبان بهاره آروین بود و در آن به بحث و گفت‌وگو پیرامون پیوندهای میان مکان و هویت (با محوریت شهر) پرداخته شد. فایل تصویری این گفت‌وگو را از طریق آپارات تماشا کنید.

بیشتر بخوانید
ضرورت بازگشت به جامعه

متن کامل گفت‌وگوی روزنامه فرهیختگان با بهاره آروین

دریافت فایل پی‌دی‌اف          دریافت فایل تصویری

بیش از سه ماه از مرگ مهسا امینی می‌گذرد. در این مدت وقایعی در کشور رخ داد که تحلیل‌های مختلفی داشت و بحث‌های زیادی را به‌خود معطوف کرد. با توجه به اینکه مدتی است از متن آن حوادث عبور کرده‌ایم، مجال بهتری است که به بررسی لایه‌های مختلف این وقایع بپردازیم. به‌عنوان مقدمه بفرمایید در وقایع اخیر محل نزاع را کجا می‌بینید و بحث بر سر چیست؟

من ترجیح می‌دهم تحلیل وقایع اخیر را با تبیین سه دسته علل آغاز کنم. در این تبیین نقطه نزاع روشن خواهد شد. من این علل را بر مبنای زمان دسته‌بندی می‌کنم. علل کوتاه‌مدت به‌معنای وقایعی که بین یک تا دو سال گذشته در کشور اتفاق افتاده‌اند. علل میان‌‌مدت به‌معنای وقایعی که بین پنج تا ده سال گذشته در کشور اتفاق افتاده‌اند و علل بلندمدت که ناظر بر زمینه‌هایی هستند که بیش از این زمان و چه‌بسا بیش از دوره حاکمیت جمهوری اسلامی وجود داشته‌اند و زمینه‌ساز وقایعی از این دست می‌شوند.

بیشتر بخوانید
تجربه حکمرانی

«تجربه حکمرانی» عنوان برنامه‌ای گفت‌وگومحور بود که به ابتکار علی سرزعیم، اقتصاددان و معاون سابق اقتصادی وزارت تعاون، در سال ۱۴۰۱ طراحی، اجرا و در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شد. این برنامه که با هدف ثبت و ضبط تجارب مدیران اجرایی سابق کشور برگزار می‌شد، در یکی از نشست‌های خود، میزبان بهاره آروین عضو پنجمین دوره شورای شهر تهران بود که در این برنامه به بیان تجارب خود در حوزه مدیریت شهری با تأکید بر رابطه شورای شهر و شهرداری تهران پرداخت. برای دریافت فایل تصویری این گفت‌وگو به سایت آپارات مراجعه فرمایید.

بیشتر بخوانید