متن کامل گفتوگوی روزنامه فرهیختگان با بهاره آروین
بیش از سه ماه از مرگ مهسا امینی میگذرد. در این مدت وقایعی در کشور رخ داد که تحلیلهای مختلفی داشت و بحثهای زیادی را بهخود معطوف کرد. با توجه به اینکه مدتی است از متن آن حوادث عبور کردهایم، مجال بهتری است که به بررسی لایههای مختلف این وقایع بپردازیم. بهعنوان مقدمه بفرمایید در وقایع اخیر محل نزاع را کجا میبینید و بحث بر سر چیست؟
من ترجیح میدهم تحلیل وقایع اخیر را با تبیین سه دسته علل آغاز کنم. در این تبیین نقطه نزاع روشن خواهد شد. من این علل را بر مبنای زمان دستهبندی میکنم. علل کوتاهمدت بهمعنای وقایعی که بین یک تا دو سال گذشته در کشور اتفاق افتادهاند. علل میانمدت بهمعنای وقایعی که بین پنج تا ده سال گذشته در کشور اتفاق افتادهاند و علل بلندمدت که ناظر بر زمینههایی هستند که بیش از این زمان و چهبسا بیش از دوره حاکمیت جمهوری اسلامی وجود داشتهاند و زمینهساز وقایعی از این دست میشوند.
مهمترین و مؤثرترین عوامل، عوامل بلندمدت هستند. اگر برای زمینهها و علل بلندمدت کاری نکنید این وقایع بهشکل تکرارشوندهای در حوزههای دیگر رخ خواهند داد. علل بلندمدت را ذیل عنوان ضعف حکمرانی در ایران در حوزههای مختلف دستهبندی میکنم. این ضعف حکمرانی را در حوزه منابع طبیعی و آب دارید که به درگیریهایی بر سر آب همچون وقایعی در خوزستان، اصفهان و… یا ضعف حکمرانی در حوزه انرژی که به وقایع آبان ۹۸ منتهی شدند، بنابراین ضعف در حکمرانی علتی بلندمدت است که هربار در حوزهای خاص پررنگ میشود. بهنظر من وقایع اخیر ناظر بر ضعف حکمرانی در حوزه فرهنگ و رسانه است و محل نزاع ناشی از سیاستهای در پیش گرفته شده در حوزه فرهنگ و رسانه در سالیان گذشته است.
بیشتر بخوانید